Якість м’яса курчат-бройлерів за згодовування неорганічної форми селену
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.015Ключові слова:
грудні та стегнові м’язи, хімічний склад, енергетична цінність, вміст селену, токсико-біологічна оцінкаАнотація
Додавання селену необхідне для підтримки здоров’я та високої продуктивності курчат-бройлерів і покращення смакових якостей та хімічного складу м’яса. Це сприяє підвищенню вмісту в грудних м’язах і м’язах стегна сухої речовини, протеїну та жиру, а також збільшує поживну та біологічну цінність м’яса птиці. Залишається проблемним питанням визначення оптимальної дози неорганічної форми селену у годівлі курчат-бройлерів. Мета дослідження – дослідити вплив різних доз селену (0,2 мг/кг, 0,3 і 0,4 мг/кг) на хімічний склад, енергетичну та біологічну цінність м’язової тканини курчат-бройлерів. Матеріалом дослідження слугували курчата-бройлери у кількості 40 голів. Птиця контрольної групи (10 голів) отримувала комбікорм відповідно періодам вирощування, а дослідних груп (30 голів) – комбікорм з додаванням різної кількості селеніту натрію: 2 група – 0,2 мг/кг, 3 – 0,3 мг/кг і 4 – 0,4 мг/кг. Використали чинні методики щодо визначення хімічного складу грудних і стегнових м’язів курчат-бройлерів, зокрема масової частки вологи, загального вмісту жиру, азоту, масової частки загальної золи. Уміст селену визначали за методом атомно-емісійної спектрометрії з індуктивно-зв'язаною плазмою, токсико-біологічну оцінку – за допомогою інфузорій Tetrachimena piriformis штаму WH14, енергетичну цінність – розрахунковим методом, відповідно до хімічного складу м’язової тканини. Встановили, що вміст жиру збільшувався у грудних м’язах курчат-бройлерів 2 дослідної групи на 0,1 % (p < 0,05), 3 – на 0,3 (p < 0,01) та 4 – на 0,3 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. Показник енергетичної цінності грудних м’язів курчат-бройлерів 3 дослідної групи збільшився на 2,2 % (p < 0,05), а 4 – на 2,8 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. Концентрація селену зростала в грудних м’язах курчат-бройлерів 2 дослідної групи на 21,7 % (p < 0,05), 3 – на 70 % (p < 0,01), 4 – на 106 % (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. При цьому, концентрація селену у стегнових м’язах курчат-бройлерів 2 дослідної групи збільшилась на 12,9 % (p < 0,01), 3 – на 57,1 (p < 0,001), 4 – на 85,7% (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. Отже, концентрація селену в м’язовій тканині грудних і стегнових м’язів залежить від дози цього мікроелементу у кормах. Якість м’яса курчат-бройлерів покращувалася з додаванням до комбікорму неорганічної форми селену у дозі 0,3 і 0,4 мг/кг.
Посилання
Mohamed, D.A., Sazili, A.Q., Teck Chwen, L., & Samsudin, A.A. (2020). Effect of microbiota-selenoprotein on meat selenium content and meat quality of broiler chickens. Animals, 10, 981. doi: 10.3390/ani10060981.
Bami, M.K., Afsharmanesh, M., Espahbodi, M., & Esmaeilzadeh, E. (2022). Effects of dietary nano-selenium supplementation on broiler chicken performance, meat selenium content, intestinal microflora, intestinal morphology, and immune response. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, 69, 126897. doi: 10.1016/j.jtemb.2021.126897.
Sobolev, O. I. (2010). Recommendations for the use of selenium in feeding young meat poultry. Bila Tserkva, 9.
Hussein, E., & Selim, S. (2018). Efficacy of yeast and multi-strain probiotic alone or in combination on growth performance, carcass traits, blood biochemical constituents, and meat quality of broiler chickens. Livestock Science, 216, 153-159. doi: 10.1016/j.livsci.2018.08.008.
Bakhshalinejad, R., Hassanabadi, A., & Swick, R.A. (2019). Dietary sources and levels of selenium supplements affect growth performance, carcass yield, meat quality and tissue selenium deposition in broilers. Animal Nutrition, 5, 256-63. doi: 10.1016/j.aninu.2019.03.003.
Choi, Y.M., Nam, K.W., Choe, J.H., Ryu, Y.C., Wick, M.P., Lee, K., & Kim, B.C. (2013). Growth, carcass, fiber type and meat quality characteristics in large white pigs with different live weights. Livestock Science, 155(1), 123-129. doi: 10.1016/j.livsci.2013.02.009.
Xue, J., Fang, C., Mu, R., Zhuo, R., Xiao, Y., Qing, Y., Tang, J., & Fang, R. (2022). Potential mechanism and effects of different selenium sources and different effective microorganism supplementation levels on growth performance, meat quality and muscle fiber characteristics of three-yellow chickens. Frontiers in Nutrition, 9, 869540. doi: 10.3389/fnut.2022.869540.
Sun, L.H., Huang, J.Q., Deng, J., & Lei, X.G. (2019). Avian selenogenome: response to dietary Se and vitamin E deficiency and supplementation. Poultry Science, 98(10), 4247-4254. doi: 10.3382/ps/pey408.
Yang, J.-Ch., Huang, Y.-X., Sun, H., Liu, M., Zhao, L., & Sun, L.-H. (2023). Selenium deficiency dysregulates one-carbon metabolism in nutritional muscular dystrophy of chicks. The Journal of Nutrition, 153(1), 47-55. doi: 10.1016/j.tjnut.2022.12.001.
Surai, P.F., & Fisinin, V.I. (2014). Selenium in poultry breeder nutrition: An update. A Animal feed science and technology, 191, 1–15. doi: 10.1016/j.anifeedsci.2014.02.005.
Wang, Ch-L., Xing, G-Z., Wang, L-s., Li, S-f., Zhang, L-Y., Lu, L., Luo, X-g., & Liao, X-D. (2021). Effects of selenium source and level on growth performance, antioxidative ability and meat quality of broilers. Journal of integrative agriculture, 20(1), 227-235. doi: 10.1016/S2095-3119(20)63432-3.
Saleh, A.A., & Ebeid, T.A. (2019). Feeding sodium selenite and nano-selenium stimulates growth and oxidation resistance in broilers. South african journal of animal science, 49(1), 176-184. doi: 10.4314/sajas.v49i1.20.
Ahmad, H., Tian, J., Wang, J., Khan, M.A., Wang, Y., Zhang, L., & Wang, T. (2012). The journal of agricultural and food chemistry, 60(29), 7111-7120. doi: 10.1021/jf3017207.
Mohamed, D.A., Sazili, A.Q., Teck Chwen, L., & Samsudin, A.A. (2020). Effect of microbiota-selenoprotein on meat selenium content and meat quality of broiler chickens. Animals, 10, 981. doi: 10.3390/ani10060981.
DSTU 3136-2017. Agricultural poultry for slaughter. Specifications. [Effective from 2019-01-01]. Kyiv, 2017. 9 p.
European convention on the protection of vertebrate animals used for research and other scientific purposes. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/994_137.
On the protection of animals from cruelty. URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/3447-15.
Meat and meat products. Method for determining moisture content (control method): DSTU ISO 1442:2005. Input for the first time; valid from 2007-04-01. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2007, 9 (National Standards of Ukraine)
Meat and meat products. The method of measuring the mass fraction of fat: DSTU 8380:2015. Valid from 2017-07-01. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2017, 10 (National Standards of Ukraine).
Meat and meat products. Determination of nitrogen content (control method): DSTU ISO 937:2005. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 6 (National Standards of Ukraine).
Meat and meat products. Method for determining the mass fraction of total ash (ISO 936:1998, IDT): DSTU ISO 936:2008. Valid from 2008-01-01. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2008. 30 (National Standards of Ukraine).
Boiago, M.M., Borba, H., Leonel, F.R., Giampietro-Ganeco, A., Ferrari, F.B., Stefani, L.M., & Alves de Souza, P. (2014). Sources and levels of selenium on breast meat quality of broilers. Food Technology, 44(9), 1692–1698. doi: 10.1590/0103-8478cr20131256.
Juniper, D.T., Kliem, K.E., Lee, A., & Rymer, C. (2022). The effect of stocking rate and supplementary selenium on the fatty acid composition and subsequent peroxidisability of poultry muscle tissues. Animal, 16(3), 100459. doi: 10.1016/j.animal.2022.100459.
Zhao, X., Xin, K., Sun, L., Qin, S., Liu, W., Ren, C., & Tang, D. (2023). Effects of increasing dietary sodium selenite and selenium yeast levels on growth. Food science and technology (Campinas), 43, e109822. doi.org/10.1590/fst.109822.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).