Раціональнe застосування пробіотичних кормових добавок у тваринництві

Автор(и)

  • V. M. Lytvynenko Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • M. G. Eremenko Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • A. S. Naumenko Національний університет біоресурсів і природокористування України

Анотація

У статті висвітлюються найбільш ефективні технологічні періоди в застосуванні пробіотичних кормових добавок фірми Кроносагро за вирощування поросят та телят: Мультибактерин, Імунобактерин-L, Імунобактерин-D, Імунобактерин-Y2B (що містять мікроорганізми Lactobacillus acidophilus Вacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Saccharomyces cerevisiae).

Дослідження проводились у відокремлених підрозділах НУБіП України та фермерських господарствах Черкаської та Чернігівської областей згідно настанов із застосування. За застосування кормових добавок у критичні періоди вирощування (новонародження, зміни раціону, передпарувальний, передопоросний, після опоросу і період роздою) спостерігається зменшення захворюваності за підвищення факторів природної резистентності та підвищуються показники продуктивності – середньодобові прирости живої маси зростають на 6-30 %, а добовий надій збільшується на 0,7-2,5 л за добу. Згодовування у передопоросний період кормових пробіотичних добавок впливає на збільшення живої ваги поросят при народженні та інтенсисному наростанню приростів живої маси.

Для отримання максимальної ефективності кормові добавки необхідно застосовувати планово у найбільш критичні періоди вирощування, курсом не більшим за 2 місяці. За проведення аналізу отриманих результатів досліджень кормові добавки характеризуються позитивним впливом на організм молодняка.

Ключові слова: Приріст живої маси, мультибактерин, імунобактерин, свині, телята, телиці, корови, бактерицидна активність сироватки крові, пробіотики, природна резистентність, Вacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Lactobacillus acidophilus

Посилання

Ly`tvy`nenko, V. M. (2017). Osobly`vosti zastosuvannya probioty`ku imunobaktery`n- D [Features of the use of the probiotic immunobacterin-D]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrayiny. 2 (66). Access mode: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/8484/7934.

Labza, V. Yu., Ly`tvy`nenko, V. M. (2016). Vy`kory`stannya probioty`kiv Mul`ty`baktery`n ta Imunoaktery`n-L v yakosti zasobiv profilakty`ky` zaxvoryuvan` porosyat [Use of probiotics Multibacterin and Immunoakterin-L as means of prevention of diseases of pigs]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrayiny` #3 (60). Access mode: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/6834.

Makarenko, V. V., Ly`tvy`nenko, V. M. (2016). Vy`kory`stannya kormovoyi dobavky` Imunobaktery`n-D za vy`roshhuvannya telyat [Use of the fodder additive Immunobacterium-D for the cultivation of calves]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrayiny` #3 (60). Access mode: http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/6833.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-25

Номер

Розділ

Статті