RUMINAL DIGESTION AND NUTRIENT DIGESTIBILITY AT INCORPORATION IN RATIONS OF COWS PROCESSING PRODUCTS OF SUGAR BEET

Authors

  • V. F. Radchikov RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus
  • Ye. O. Glivanskiy RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus
  • V. K. Gurin RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus
  • V. P. Tsay RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus
  • A. N. Kot RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2016.04.019

Keywords:

cow, food, feed, rate, concentrate, substance

Abstract

 Incorporation in a ration of cows fodder concentrate prepared from by-products of sugar beet (15-25% in fodder composition) enhances rumen digestive processes, which provides an improvement of nutrients digestibility on 1,8-7,8% and nitrogen usage on 10,8-26,4%.

 

Author Biographies

V. F. Radchikov, RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

доктор сельскохозяйственных наук, профессор

Ye. O. Glivanskiy, RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

аспирант

V. K. Gurin, RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

кандидат биологических наук, доцент

V. P. Tsay, RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

кандидат сельскохозяйственных наук, доцент

A. N. Kot, RUE "Scientific and Practical Center of the National Academy of Sciences of Belarus for Animal Husbandry", Zhodino, Republic of Belarus

кандидат сельскохозяйственных наук

References

Влияние разного уровня легкогидролизуемых углеводов в рационе на конверсию энергии корма бычками в продукцию/ В. Ф. Радчиков, В. К. Гурин, В. П. Цай [и др.] // Перспективы и достижения в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции: сб. науч. статей по матер. Междунар. науч.-практич. конф., посвящ. 85-летнемк юбилею со дня основания факультета менеджмента (зооинженерного), г. Ставрополь, 16-17 апреля, 2015 г.. - Т. 2.- Ставрополь, 2015. - С. 145-153.

Высококачественная говядина при использовании продуктов переработки рапса в кормлении бычков/ [В. Ф. Радчиков, Т. Л. Сапсалёва, С. Н. Пилюк, В. В. Букас, А. Н. Шевцов] // ?нновации и современные технологии в сельском хозяйстве: сб. по матер. междунар. науч.-практич. конф., г. Ставрополь, 4-5 февраля 2015 г). - Т. 1. - Ставрополь: Агрус, 2015. - С. 300-308.

Радчиков, В.Ф. Экструдированный обогатитель на основе льносемени и ячменной крупки в рационах телят/ В.Ф. Радчиков, О.Ф. Ганущенко, В. К. Гурин, С.Л. Шинкарева, В.А. Люндышев// Весцi Нацыянальнай акадэмii навук Беларусi. Сер. Аграрных навук. - 2015. - № 1. - С. 92-97.

Особенности рубцового пищеварения нетелей при скармливании рационов в летний и зимний периоды / В. П. Цай, В. Ф. Радчиков, В. К. Гурин [и др.] // Название Материалы межд. научно-практической конф. - Том 1. Серия кормопроизводство, кормл. с/х животных. - ФГБОУ ВПО «Ульяновская ГСХА им. П.А. Столыпина». - Ульяновск, 2015. - С. 300-303.

Effect of Feeding with Organic Microelement Complex on Blood Composition and Beef Production of Young Cattle / I. F. Gorlov, V. I. Levakhin, V. F. Radchikov [et al.]// Modern Applied Science. - Vol. 9, No 9. - 2015. - P. 8-16.

https://doi.org/10.5539/mas.v9n10p8

Новые комбикорма-концентраты в рационах ремонтных телок 4-6-месячного возраста/ [С. ?. Кононенко, ?. П. Шейко, В. Ф. Радчиков, В. П. Цай] // Сборник научных трудов СКНИЖ. - 2014. - Т. 3. - С. 128-132.

Жом в кормлении крупного рогатого скота / В. Ф. Радчиков, В. П. Цай, В. К. Гурин [и др.]// Сахар. № 1, 2016. - С. 52-55.

Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных: справ. пособ. / [А. П. Калашников, В. ?.Фисина, В. В.Щеглова, Н. ?.Клейменова] - Москва, 2003. - 456 с

Трансформация энергии рационов бычками в продукцию при скармливании обогащенной барды / В. Ф. Радчиков, В. К. Гурин, Н. ?. Мосолова [и др.] // Научно-теоретический журнал ?звестия Федерального государственного бюджетного образовательного учреждения высшего профессионального образования «Горский государственный аграрный университет». - 2015. - Т. 52, Ч. 4.- С. 89-93.

Эффективность скармливания дефеката в рационах телят /В. Ф. Радчиков добавить еще 2 автора [и др.]// Зоотехническая наука Беларуси: сб. науч. тр. - 2015. - Т. 50, Ч. 2. -. - С. 36-43.

?спользование свежего свекловичного жома в кормлении сельскохозяйственных животных: рекоменд. / Н. А. Попков, В. Ф. Радчиков, В. П. Цай [и др.]. - Жодино, 2014. - кол-во стр.?12. ?спользование вторичных продуктов перерабатывающих предприятий в кормлении молодняка крупного рогатого скота: моногр. /В. А. Люндышев добавить еще 2 автора [и др.] - Минск, 2014. - 168 с.

Кононский А. И. Биохимия животных / А. И. Кононский. - К.: Головное изд-во, 1984. - 415 с.

Issue

Section

Technology of production and processing of livestock products