Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium Oxysporum F. Sp. Cucumerinum Owen – збудника фузаріозного в’янення огірка
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.001Ключові слова:
фузаріозне в’янення, огірок, ізолят гриба, поживне середовище, діаметр колоній, спороношенняАнотація
Фузаріозне в’янення огірка є небезпечною хворобою, яка викликає значні втрати врожаю. Розробка ефективних заходів контролю захворювання ґрунтується на всебічному розумінні екології збудника хвороби – гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum Owen, яка в умовах України вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідження впливу поживних середовищ і температурних умов на ріст та розвиток in vitro гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Дослідження проводили за загальноприйнятими у фітопатології та мікології методами, у проблемній науково-дослідній лабораторії «Мікології і фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Встановлено, що субстратний і температурний фактор впливали на вегатативний ріст та спороутворення F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Максимальна швидкість міцеліального росту гриба спостерігалася на картопляно-глюкозному та картопляно-морквяному агарі. Найбільш інтенсивне спороношення патогену відмічено на картопляно-глюкозному агарі – 8,3 млн шт./см2, що на 4,79-6,98 млн шт./см2 більше порівняно з іншими досліджуваними середовищами. Оптимальною для вегетативного росту F. oxysporum f. sp. cucumerinum була температура 30 °С. Найбільш інтенсивне спороутворення патогену відбувалося за температури 25 °С і становило 9,66 млн шт./см2. Результати досліджень різних авторів вказують про мінливість екологічних особливостей гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum, що свідчить про доцільність вивчення збудників хвороб, ізольованих в умовах конкретного регіону та сільськогосподарської культури. Отримані результати екологічних особливостей гриба можна використовувати для розробки штучного інфекційного фону.Посилання
Meng L., Xiaotong Y., Zichao Y., Runzhi Z., Chunyi Z., Xuerong W., Ning X., Shumin L., Tongtong L., Chengyu Z. Changes in soil microbial diversity and control of Fusarium oxysporum in continuous cropping cucumber greenhouses following biofumigation. Emirates Journal of Food and Agriculture. 2018. Vol. 30, № 8. Р. 644-653. DOI: 10.9755/ejfa.2018.v30.i8.1752.
Яровий Г.І., Лебединський І.В., Сергієнко О.В. та ін. Технології вирощування огірка: монографія. Харків: ХНАУ, 2018. 190 с.
Kyryk M.M., Pikovskyi M.Y., Azaiki S. Diagnostic signs of diseases of vegetable crops and potato: monograph. Kyiv, 2012. 175 p.
Daunde A., Baghele Rahul, Khandare Viplav. Management of Prevalent Diseases of Cucumber (Cucumis sativus) through Integrated Approach. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2020. Vol 9, № 7. P. 3022-3028. Doi: 10.20546/ijcmas.2020.907.355.
Піковський М.Й., Кирик М.М. Біоекологічні особливості фітопатогенних грибів Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary і Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel: монографія. Київ: ФОП Ямчинський О.В., 2021. 278 с.
Bondarenko S., Stankevych S., Batova O., Pikovskyi M., Kabanets V. Resistance of breeding material of gherkins to downy mildew. Modern trendsin agricultural science: problems and solutions: мonograph. Edited by S. Stankevych, O. Mandych. Tallinn: Teadmus OÜ, 2023. P. 6-25.
Huang X.Q., Lu X.H., Sun M.H., Guo R.J., van Diepeningen A.D., Li S.D. Transcriptome analysis of virulence-differentiated Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum isolates during cucumber colonisation reveals pathogenicity profiles BMC. Genomics. 2019. Vol. 20, № 1. Р. 570. Doi: 10.1186/s12864-019-5949-x
Shen W., Lin, X., Gao, N., Zhang H., Yin R., Shi W., Duan Z. Land use intensification affects soil microbial populations, functional diversity and related suppressiveness of cucumber Fusarium wilt in China’s Yangtze River Delta. Plant Soil. 2008. 306. Р. 117-127.
Lievens B., Claes L., Vakalounakis D.J., Vanachter A., Thomma B. A robust identification and detection assay to discrimi-nate the cucumber pathogens Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum and f. sp. radicis-cucumerinum. Environ. Microbiol. 2007. 9. Р. 2145-2161. DOI: 10.1111/j.1462-2920.2007.01329.x.
Pscheidt J.W., Ocamb C.M. Pacific northwest plant disease management handbook. Oregon: Oregon State Extension Service. 2016. 848 р.
Edel-Hermann V., Lecomte C. Current Status of Fusarium oxysporum Formae Speciales and Races. Phytopathology. 2018. Vol. 109, № 4. Р. 512-530.
Kim D.H., Martyn R.D., Magill C.W. Mitochondrial DNA (mtDNA) – Relatedness among formae speciales of Fusarium oxysporum in the Cucurbitaceae. Phytopathology. 1993. Vol. 83, № 1. P. 91-97.
Stajich J.E., Berbee M.L., Blackwell M., Hibbett D.S., James T.Y., Spatafora J.W., Taylor J.W. The Fungi. Curr. Biol. 2009. 19. Р. 840-845.
Wang M., Ling N., Dong X. et al. Effect of fusaric acid on the leaf physiology of cucumber seedlings. Eur. J. Plant Pathol. 2014. 138. Р. 103-112.
Kyryk M.M., Pikovskyi M.Y., Azaiki S. Gray mold of plants, biological and ecological properties of its agents (Botrytis cinerea Pers.): monograph. Kyiv: Phoenix, 2013. 209 p.
Chakrapani K., Chanu W.T., Sinha B., Thangjam B., Hasan W., Devi K.S., Chakma T., Phurailatpam S., Mishra L.K., Singh G.M., Khoyumthem P., Saini R. Deciphering growth abilities of fusarium oxysporum f. sp. pisi under variable temperature, pH and nitrogen. Frontiers in Microbiology. 2023. 13 (14). 1228442. DOI: 10.3389/fmicb.2023.1228442
Cruz D.R., Leandro L.F.S., Munkvold G.P. Effects of Temperature and pH on Fusarium oxysporum and Soybean Seedling Disease. Plant Disease. 2019. Vol. 103, № 12. P. 3234-3243. DOI:10.1094/pdis-11-18-1952-re
Bhavya R., Thammaiah N., Venkat Devappa, Indiresh K.M., Jayappa J. Physiological studies of Fusarium oxysporum f. sp. melonis. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2019. Vol. 8, № 11. P. 536-544. DOI: 10.20546/ijcmas.2019.811.066
Mohammad Hailmi Sajili et al. Potential of Pseudomonas sp. & Bacillus sp. for Controlling Fusarium oxysporum, A Causal Agent For Rockmelon Fusarium Wilt Disease. J. Agrobiotech. 2018. № 9 (1S). P. 269-282.
Singh Narendra, Behera Lopamudra, Bais Rajendra, Tiwari Ashutosh, Kumar Sumit. Effect of temperature and pH on growth and sporulation of Fusarium oxysporum f.sp. lini (Bolley) Synder and Hensan causing linseed wilt under environmental condition. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. 2019. 8. 2. Р. 1427-1430.
Reddy C.A. et al. Methods for General and Molecular Microbiology. Washington, DC, USA: ASM Press, 2007. 1069 Р.
Nelson P.E., Toussoun T.A., Marasas W.F. Fusarium species: An illustrated manual for identification. Pennsylvania State University Press, 1983. 193 p.
Leslie F.J., Summerell B.А. Fusarium laboratory manual. Blackwell Publishing: Wiley, USA, 2006. 400 p.
Pathak V.N. Laboratory manual of plant pathology. (2nd Edn.). Oxford and IBH Publishing Co. Pvt. Ltd., New Delhi. 1984. Р. 11-12.
Altuwajiri Majdah. Studies on Fusarium wilt Disease of Cucumber. Journal of Applied Pharmaceutical Science. 2015. Vol. 5 (02). Р. 110-119.
Hazirah Mohd Din, Osamah Rashed and Khairulmazmi Ahmad. Prevalence of Fusarium wilt disease of cucumber (Cucumis sativus Linn.) in Peninsular Malaysia caused by Fusarium oxysporum and F. solani. Tropical Life Sciences Research. 2020. 31(3). Р. 29-45. DOI: 10.21315/tlsr2020.31.3.3
Uddin M.J., Huang X., Lu X., Li S. Increased Conidia Production and Germination In Vitro Correlate with Virulence Enhancement in Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum. Journal of Fungi. 2023. 9(8). 847. DOI:10.3390/jof9080847
Sip V., Chrpova J., Sykorova S. Assessing Resistance to Head Blight in Wheat Cultivars Inoculated with Different Fusarium Isolates. Chech. J. Genet. Plant Breed. 2008. V. 44. P. 43-59.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).