Особливості росту та розвитку рослин салату посівного за гідропонного вирощування

Автор(и)

  • I. I. Palamarchuk Вінницький національний аграрний університет
  • Y. A. Mikhalchuk Вінницький національний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi.2(108).2024.012

Ключові слова:

type, variety, cultivation, biometric parameters, yield

Анотація

Дослідження присвячені вивченню сортименту салату посівного в умовах гідропоніки. Встановлено, що приживленість рослин салату посівного залежала від типу та сорту. Найвищий відсоток приживленості мали рослини листкового салату сорту Афіціон (контроль) – 98,1 %, що на 0,6 та 3,7 % більше порівняно з іншими варіантами досліду. У салату ромен вищу приживленість мали рослини сорту Рафаель – 97,9 %, що на 1,4 % більше за контрольний варіант.

Сорт Максимус (контроль) мав більшу висоту рослин – 16,1 см та більший діаметр розетки – 25,2 см. У сортів салату листкового типу найбільшим діаметром розетки листків характеризувались рослини сорту Афіціон (тип батавія) – 28,3 см, що більше на 4,0 та 7,9 см інших досліджуваних варіантів досліду. У салату ромен більшою масою надземної частини характеризувались рослини сорту Максимус – 210 г. Серед сортів салату листкового більшим даний показник був у сорту Кірінія – 200 г.

В умовах гідропонного вирощування сорти салату формують різні показники врожаю. Більшу урожайність мав салат ромен сорту Максимус – 37,0 кг/м2, що на 14,1 кг/м2 більше порівняно з сортом Рафаель. Серед листкового салату більшою врожайністю характеризувались рослини сорту Кірінія – 35,2 кг/м2, де приріст відносно контролю становив 10,6 кг/м2. Урожайність різних типів салату коливалась від 158,4 т/га до 369,6 т/га. Найбільшу врожайність отримано за вирощування сортів Максимус (тип ромен) – 369,6 т/га та Кірінія (тип дуболистий) – 352,0 т/га з приростом відносно контрольного варіанту 42,9 т/га.

Посилання

DSTU 8107:2015 (2017) The salad is fresh. Specifications. Institute of vegetable growing and melon growing of the Ukrainian Academy of Agrarian Sciences (IOB of the Ukrainian Academy of Agricultural Sciences). [in Ukrainian].

Kovalov M.M., Zviezdun O.M. (2021) Cultivation of the most common varieties of romaine lettuce on different types of substrates in NFT systems. Aquatic bioresources and aquaculture. S. 27-36. DOI https://doi.org/10.32851/wba.2021.1.3[in Ukrainian].

Korniienko S.I., Khareba O.V., Kondratenko S.I., Povlin I.Ie., Horova T.K. (2017) Variability of biological and morphological characteristics of annual rare species of vegetable plants of the aster family (Asteraceae dumort.) Breeding and seed production. Vypusk 112. S. 171-182. [in Ukrainian].

Kutovenko V.B., Kostenko N.P., Lytvyn I.V. (2017) Morphological features and productivity of varieties of lettuce (Lactuca sativa L. var. secalina) of Dutch selection in the conditions of the northern part of the Forest Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and protection. Vol. 13, No 4. S. 403-408. https://doi.org/10.21498/2518-1017.13.4.2017.117749 [in Ukrainian].

Lytvynenko R. V., Mikhieienko V. M. (2021) Prospects of using hydroponics in Ukraine for growing salads and vegetables. Materials of the 22nd International Scientific and Practical Conference "Ecology. Man. Society". https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232888 [in Ukrainian].

Methodology of examination of plant varieties of the vegetable and mushroom group for distinction, homogeneity and stability. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/Meth_DUS/2023/Method_vegetable.pdf [in Ukrainian].

Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M. ta in. (2016) Research case in agronomy: teaching. manual: in 2 books Book 1. Theoretical aspects of the research case. Kh.: Maidan, 316 s. [in Ukrainian].

Rud V.P. (2021) Market of green vegetable crops in Ukraine. National economy. Intelekt KhKhI № 4. S. 23-31. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-4.5 [in Ukrainian].

Khareba V.V., Khareba O.V., Leshchuk N.V., Melnyk S.I., Tkachyk S.O., Kyienko Z.B., Dydiv O.I., Pozniak O.V. (2021) Sown lettuce: morphology, biology, technology. Monohrafiia. Vinnytsia. TOV Tvory. 126 s. [in Ukrainian].

Abdel Razzaq Al-Tawaha, Ghazi Al-Karaki, Abdel Rahman Al-Tawaha et all. (2018) Effect of water flow rate on quantity and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in nutrient film technique (NFT) under hydroponics conditions. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 24 (№ 5) 2018, 793–800

Alexander Miller, Petrus Langenhoven, and Krishna Nemali aximizing (2020) Productivity of Greenhouse-grown Hydroponic Lettuce during Winter. HORTSCIENCE 55(12):1963–1969. https://doi.org/10.21273/HORTSCI15351-20

Boretti, A.; Rosa, L. (2019) Reassessing the projections of the World Water Development Report. NPJ Clean Water, 2, 15.

Frasetya B, Harisman K and Ramdaniah N A H (2021) The effect of hydroponics systems on the growth of lettuce. The 5th Annual Applied Science and Engineering Conference (AASEC 2020). IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering. 1098 042115. p. 1-6. doi:10.1088/1757-899X/1098/4/042115

Huang, Z.; Yuan, X.; Liu, X. (2021) The key drivers for the changes in global water scarcity: Water withdrawal versus water availability. J. Hydrol. 601, 126658.

Islam, S.M.F. (2019) World’s Demand for Food and Water: The Consequences of Climate Change. In Desalination-Challenges and Opportunities; Farahami, M.H.D.A., Vatanpour, V., Taheri, A.H., Eds.; IntechOpen: Rijeka, Croatia; Chapter 4, ISBN 978-1-78984-739-0.

Jörn Germer, Christian Brandt, Frank Rasche, Thomas Dockhorn and Alexa Bliedung (2023) Growth of Lettuce in Hydroponics Fed with Aerobic- and Anaerobic–Aerobic-Treated Domestic Wastewater. Agriculture, 13, 1529. https://doi.org/10.3390/agriculture13081529

Luis M. I. Aires, Kirill Ispolnov, Tomás R. Luz, Helena Pala and Judite S. (2023) Vieira Optimization of an Indoor DWC Hydroponic Lettuce Production. System to Generate a Low N and P Content Wastewater. Processes, 11, 365. https://doi.org/10.3390/pr11020365

Majid, M.; Khan, J.N.; Ahmad Shah, Q.M.; Masoodi, K.Z.; Afroza, B.; Parvaze, S. (2021) Evaluation of hydroponic systems for the cultivation of Lettuce (Lactuca sativa L. var. Longifolia) and comparison with protected soil-based cultivation. Agric. Water Manag. 245, 106572.

Somen A., Kaushal K., Nisha SH., Vivek K. et all. (2021) Yield and quality attributes of lettuce and spinach grown in different hydroponic systems. Journal of Soil and Water Conservation. 20(3): 342-349, July-September 2021. DOI: 10.5958/2455-7145. 00043.6

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2024-04-30

Номер

Розділ

Агрономія