Особливості росту та розвитку рослин салату посівного за гідропонного вирощування
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.2(108).2024.012Ключові слова:
type, variety, cultivation, biometric parameters, yieldАнотація
Дослідження присвячені вивченню сортименту салату посівного в умовах гідропоніки. Встановлено, що приживленість рослин салату посівного залежала від типу та сорту. Найвищий відсоток приживленості мали рослини листкового салату сорту Афіціон (контроль) – 98,1 %, що на 0,6 та 3,7 % більше порівняно з іншими варіантами досліду. У салату ромен вищу приживленість мали рослини сорту Рафаель – 97,9 %, що на 1,4 % більше за контрольний варіант.
Сорт Максимус (контроль) мав більшу висоту рослин – 16,1 см та більший діаметр розетки – 25,2 см. У сортів салату листкового типу найбільшим діаметром розетки листків характеризувались рослини сорту Афіціон (тип батавія) – 28,3 см, що більше на 4,0 та 7,9 см інших досліджуваних варіантів досліду. У салату ромен більшою масою надземної частини характеризувались рослини сорту Максимус – 210 г. Серед сортів салату листкового більшим даний показник був у сорту Кірінія – 200 г.
В умовах гідропонного вирощування сорти салату формують різні показники врожаю. Більшу урожайність мав салат ромен сорту Максимус – 37,0 кг/м2, що на 14,1 кг/м2 більше порівняно з сортом Рафаель. Серед листкового салату більшою врожайністю характеризувались рослини сорту Кірінія – 35,2 кг/м2, де приріст відносно контролю становив 10,6 кг/м2. Урожайність різних типів салату коливалась від 158,4 т/га до 369,6 т/га. Найбільшу врожайність отримано за вирощування сортів Максимус (тип ромен) – 369,6 т/га та Кірінія (тип дуболистий) – 352,0 т/га з приростом відносно контрольного варіанту 42,9 т/га.
Посилання
DSTU 8107:2015 (2017) The salad is fresh. Specifications. Institute of vegetable growing and melon growing of the Ukrainian Academy of Agrarian Sciences (IOB of the Ukrainian Academy of Agricultural Sciences). [in Ukrainian].
Kovalov M.M., Zviezdun O.M. (2021) Cultivation of the most common varieties of romaine lettuce on different types of substrates in NFT systems. Aquatic bioresources and aquaculture. S. 27-36. DOI https://doi.org/10.32851/wba.2021.1.3[in Ukrainian].
Korniienko S.I., Khareba O.V., Kondratenko S.I., Povlin I.Ie., Horova T.K. (2017) Variability of biological and morphological characteristics of annual rare species of vegetable plants of the aster family (Asteraceae dumort.) Breeding and seed production. Vypusk 112. S. 171-182. [in Ukrainian].
Kutovenko V.B., Kostenko N.P., Lytvyn I.V. (2017) Morphological features and productivity of varieties of lettuce (Lactuca sativa L. var. secalina) of Dutch selection in the conditions of the northern part of the Forest Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and protection. Vol. 13, No 4. S. 403-408. https://doi.org/10.21498/2518-1017.13.4.2017.117749 [in Ukrainian].
Lytvynenko R. V., Mikhieienko V. M. (2021) Prospects of using hydroponics in Ukraine for growing salads and vegetables. Materials of the 22nd International Scientific and Practical Conference "Ecology. Man. Society". https://doi.org/10.20535/EHS.2021.232888 [in Ukrainian].
Methodology of examination of plant varieties of the vegetable and mushroom group for distinction, homogeneity and stability. URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/Meth_DUS/2023/Method_vegetable.pdf [in Ukrainian].
Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M. ta in. (2016) Research case in agronomy: teaching. manual: in 2 books Book 1. Theoretical aspects of the research case. Kh.: Maidan, 316 s. [in Ukrainian].
Rud V.P. (2021) Market of green vegetable crops in Ukraine. National economy. Intelekt KhKhI № 4. S. 23-31. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2021-4.5 [in Ukrainian].
Khareba V.V., Khareba O.V., Leshchuk N.V., Melnyk S.I., Tkachyk S.O., Kyienko Z.B., Dydiv O.I., Pozniak O.V. (2021) Sown lettuce: morphology, biology, technology. Monohrafiia. Vinnytsia. TOV Tvory. 126 s. [in Ukrainian].
Abdel Razzaq Al-Tawaha, Ghazi Al-Karaki, Abdel Rahman Al-Tawaha et all. (2018) Effect of water flow rate on quantity and quality of lettuce (Lactuca sativa L.) in nutrient film technique (NFT) under hydroponics conditions. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 24 (№ 5) 2018, 793–800
Alexander Miller, Petrus Langenhoven, and Krishna Nemali aximizing (2020) Productivity of Greenhouse-grown Hydroponic Lettuce during Winter. HORTSCIENCE 55(12):1963–1969. https://doi.org/10.21273/HORTSCI15351-20
Boretti, A.; Rosa, L. (2019) Reassessing the projections of the World Water Development Report. NPJ Clean Water, 2, 15.
Frasetya B, Harisman K and Ramdaniah N A H (2021) The effect of hydroponics systems on the growth of lettuce. The 5th Annual Applied Science and Engineering Conference (AASEC 2020). IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering. 1098 042115. p. 1-6. doi:10.1088/1757-899X/1098/4/042115
Huang, Z.; Yuan, X.; Liu, X. (2021) The key drivers for the changes in global water scarcity: Water withdrawal versus water availability. J. Hydrol. 601, 126658.
Islam, S.M.F. (2019) World’s Demand for Food and Water: The Consequences of Climate Change. In Desalination-Challenges and Opportunities; Farahami, M.H.D.A., Vatanpour, V., Taheri, A.H., Eds.; IntechOpen: Rijeka, Croatia; Chapter 4, ISBN 978-1-78984-739-0.
Jörn Germer, Christian Brandt, Frank Rasche, Thomas Dockhorn and Alexa Bliedung (2023) Growth of Lettuce in Hydroponics Fed with Aerobic- and Anaerobic–Aerobic-Treated Domestic Wastewater. Agriculture, 13, 1529. https://doi.org/10.3390/agriculture13081529
Luis M. I. Aires, Kirill Ispolnov, Tomás R. Luz, Helena Pala and Judite S. (2023) Vieira Optimization of an Indoor DWC Hydroponic Lettuce Production. System to Generate a Low N and P Content Wastewater. Processes, 11, 365. https://doi.org/10.3390/pr11020365
Majid, M.; Khan, J.N.; Ahmad Shah, Q.M.; Masoodi, K.Z.; Afroza, B.; Parvaze, S. (2021) Evaluation of hydroponic systems for the cultivation of Lettuce (Lactuca sativa L. var. Longifolia) and comparison with protected soil-based cultivation. Agric. Water Manag. 245, 106572.
Somen A., Kaushal K., Nisha SH., Vivek K. et all. (2021) Yield and quality attributes of lettuce and spinach grown in different hydroponic systems. Journal of Soil and Water Conservation. 20(3): 342-349, July-September 2021. DOI: 10.5958/2455-7145. 00043.6
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).