Показники забою перепелів за використання комбікормів з різними джерелами метіоніну

Автор(и)

  • M. Sychov Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Yu. Pozniakovskyi Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • M. Holubiev Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • K. Makhno Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • T. Holubieva Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • A. Shcherbyna Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.06.010

Ключові слова:

перепели, метіонін, комбікорм, показники забою

Анотація

Дослідження проведено в умовах експериментальної бази проблемної науково-дослідної лабораторії кормових добавок кафедри годівлі тварин і технології кормів ім. П. Д. Пшеничного НУБіП України на перепелах породи фараон. Дослід проводився за методом груп-аналогів. У добовому віці було відібрано по 100 голів перепелів у кожну групу. Було сформовано 3 групи – одну контрольну і дві дослідні. При підборі аналогів враховувалися порода, вік і жива маса.

Вивчено вплив використання різних джерел метіоніну (DL-метіонін, L-метіонін та МНА) в комбікормах забійні якості молодняку перепелів. Встановлено, що використання комбікорму з оптимальним джерелом метіоніну сприяє покращенню показників забою молодняку перепелів.

Встановлено, що згодовування комбікормів з L-метіоніном сприяє збільшенню маси непатраної, напівпатраної і патраної тушки на 12,5 (6,2 %), 12,5 (6,2 %) та 10,5 г (6,4 %), збільшує маси грудних м’язів та м’язів задніх кінцівок на 7,37 і 6, 49 г (18,2 % і 24,5 %), а печінки на 0,94 г.

Посилання

Pasport. 1989. Vesyi laboratornyie kvadratnyie 4-go klassa modeley VLKT 500 g-M i VLKT 2 kg: 16.

Polivanova T. M. 1967. Otsenka myasnyih kachestv tushki selskohozyaystvennoy ptitsyi. Moskva. Rosselhozizdat: 17-21.

Drew М. D., Maenz D. D. and van KesseL A. G. 2005. Interactions between intestinal bacteria and amino acid nutrition in broiler chickens. Degussa FA AminoNews Vol. 6 (3), 19-28.

Koban H.G. and Koberstein E., 1984. Kinetics of hydrolysis of dimeric and trimeric methionine hydroxy analogue free acid under physiological conditions of pH and temperature. J. Agric. Food Chem. 32 (2), 393-396. https://doi.org/10.1021/jf00122a052

Lemme A. 2001. Biological effectiveness of liquid methionine hydroxyl analogue is lower than that of DL-methionine — the physiological background Degussa FA AminoNews Vol. 2 (2), 7-10.

Lemme A. 2004 Relative effectiveness of the methionine hydroxyl analogue calcium salt in broilers and layers. Degussa FA AminoNews-Special Issue 5: 3.

Perez J. 2005. Dosing and handling of solid vs. liquid additives – do we get the same results? Degussa FA AminoNews Vol. 6 (3), 1-10.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-30

Номер

Розділ

Тваринництво