Ріст, розвиток рослин і формування товарного врожаю пізньостиглих гібридів капусти цвітної у Лівобережному Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.05.019Анотація
Капуста цвітна є цінним дієтичним продуктом харчування, що за біохімічним і мінеральним складом переважає інші види капустяних овочів. З метою розширення асортименту овочевого ринку необхідним є підвищення врожайності та збільшення обсягів виробництва капусти цвітної. У зв’язку з цим потрібно впроваджувати у виробництво нові високоврожайні гібриди, адаптовані до природно-кліматичних умов місцевості; досліджувати особливості формування їх товарної якості.
Метою досліджень було провести порівняльну оцінку пізньостиглих гібридів капусти цвітної за ростом, розвитком рослин і урожайністю залежно від особливостей гібрида та умов вегетаційного періоду.
Дослідження проводили впродовж 2015–2017 рр. на дослідному полі та на кафедрі плодоовочівництва і зберігання ХНАУ ім. В. В. Докучаєва в умовах Лівобережного Лісостепу України з гібридами капусти цвітної пізньостиглої: Каспер F1, Скайвокер F1, Сантамарія F1.
Встановлено, що на проходження рослинами капусти цвітної фенологічних фаз більший вплив мають погодні умови, ніж особливості гібриду. Тривалість вегетаційного періоду у середньому за роки досліджень коливалась від 93 діб у гібридів Каспер F1 (контроль) і Сантамарія F1 до 100 діб у гібрида Скайвокер F1. Дисперсійним аналізом встановлено, що висота рослин капусти цвітної на 4 % залежить від особливостей гібрида і на 46 % від умов вегетаційного періоду. Кількість листків та діаметр розетки від особливостей гібрида залежать на 27‑29 % і від умов вегетаційного періоду ‑ на 6‑19 %.
У середньому за три роки досліджень вищий рівень товарної врожайності було відмічено у гібрида Скайвокер F1 (13,7 т/га). Встановлено, що формування врожайності пізньостиглих гібридів капусти цвітної на 1 % залежить від особливостей гібрида, вплив умов вегетаційного періоду становить 91 %.
Ключові слова: капуста цвітна, пізньостиглі гібриди, ріст і розвиток рослин, урожайністьПосилання
Bondareva L. L. (2013) Novye sorta y heterozysnye hybrydy kapusty selektsyy VNYYSSOK [New varieties and heterotic hybrids of cabbage selection VNIISSOK]. Vegetables Russia, 3, 32–33. https://doi.org/10.18619/2072-9146-2013-3-32-33
Barabash O. YU., Taranenko L. K., Sych Z. D. (2005) Biolohichni osnovy ovochivnytstva [Biological basics of vegetable growing]. Kyyiv: Aristey, 350.
Bolotskykh A. S. (2002) Kapusta [Cabbage]. Kharʹkov: Folyo, 320.
Lyzhunova T. V. (1965) Kapusta [Cabbage]. L.: Kolos, 384.
Neporozhnaya E. (2018) Byolohycheskye osobennosty tsvetnoy kapusty v svete pryëmov vyrashchyvanyya [Biological features of cauliflower in the light of growing methods]. Vegetable production, 3, 16–19.
Puzik L. M. (2016) Naukovi osnovy formuvannya tovarnoyi yakosti kapusty tsvitnoyi [Scientific bases of formation of merchantability cauliflower]. Bulletin KhAI series "Crop production, breeding and seed production, storage and Horticulture", 1, 32–38.
Lykhatsʹkyy V. I., Cherednychenko V. M. (2010) Kapusta tsvitna [Cauliflower]. Vinnytsya, 167.
Overchenko H. (2005) Bez kapusty na pole pusto [No cabbage on the field is empty]. Vegetable production, 4, 24–29.
Startsev V. (2005) Bezrassadnyy sposob vyrashchyvanyya kapusty [Rose-free method of growing cabbage]. Vegetable production, 3, 64
Pavlosʹ O. (2001) Estʹ smysl povtorytʹ azy [It makes sense to repeat the basics]. Ogorodnyk, 5, 18–19.
Tsyhanok N. S. (2001) Polyubyte étu kapustu [Love this cabbage]. Potatoes and vegetables, 1, 13–15.
Kuzʹmenko YU. (2004) Kapusta [Cabbage]. Real master, 5, 33–40.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).