Проблеми та шляхи підвищення енергоефективності цукрового заводу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2019.01.011

Ключові слова:

енергетичний аудит, виробництво цукру, енергозбереження, раціональне споживання, енергоефективність

Анотація

Бурякове і цукрове виробництво потребує значного споживання енергетичних ресурсів. Раціональне їх використання та необхідність збереження навколишнього середовища обумовлено не тільки вартістю енергетичних ресурсів, а є одним із шляхів підвищення конкурентоспроможності. Розглянуто технологію виготовлення цукру на «Новооржицькому цукровому заводі», на кожному етапі технологічних операцій визначені вхідні ресурси, в тому числі і матеріальні. У статті наводяться результати теоретичного та практичного аналізу за даними енергетичного аудиту цукрового заводу. Проведено аналіз результатів моніторингу споживання і вироблення енергетичних ресурсів за кожним видом. Діагностичне обстеження господарства заводу дозволило визначити області надмірного споживання енергетичних ресурсів та визначити потенціал щодо енергозбереження. Запропоновано заходи й технічні рішення щодо підвищення енергоефективності цукрового заводу. Проведена економічна оцінка технічного рішення щодо заміни пресів і визначено термін його окупності.

Біографія автора

N. A. Miedviedieva, Національний університет біоресурсів та природокористування

кафедра стандартизації та сертифікації с.-г. продукції, доцент

Посилання

Levitskiy, Ya. G., Dmitruk, A. P., Chernyakhovskiy I. B., Schutskiy I. V., Krutybich, A. N. (2001). Opyt Chortkovskogo sakharnogo zavoda po snizheniyu raskhoda topiva [Experience Chortkovskogo sugar factory to reduce the consumption of tops]. Sugar of Ukraine, 5, 19-20.

Directive 2012/27/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on energy efficiency.

Miedviedieva, N. A., Volynets, A. V., Cherevashko, D. I. (2018). Shliakhy pidvyshchennia enerhoefektyvnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti [Ways to improve the energy efficiency of food industry enterprises]. Scientific journal of NULES of Ukraine. Series: Bioresources and Nature Management, 10, 1-2, 124-128. https://doi.org/10.31548/bio2018.01.016

SSTC ISO 50001:2014 (2014). Enerhozberezhennia systemy enerhetychnoho menedzhmentu. Vymohy ta nastanova shchodo vykorystannia [Energy saving system of energy management. Requirements and usage guidelines].

Cherevashko, D. I., Volynets, A. V., Miedviedieva, N. A. (2018). Mekhanizm efektyvnoho vykorystannia enerhetychnykh resursiv [Mechanism for efficient use of energy resources]. Standardization, certification, quality, 1 (108), 58-68.

Coase, R. (1960). The problem of social costs. The Journal of Low and Economics. https://doi.org/10.1086/466560

Prokopenko, O. V. ed. (2014). Ustoychivoerazvitiepredpriyatiya, regiona, obshchestva: innovatsionnyepodkhodykobespecheniyu [Sustainable development of the enterprise, region, society: innovative approaches to ensuring].Polsha: «Drukarnia i Studio Graficzne Omnidium», 474.

Filonenko, V. M. (2000). Enerhozberezhennia ta ekspluatatsiini faktory v tsukrovomu zavodi [Energy saving and exploration factor in a gold factory]. Sugar of Ukraine, 2, 17-19.

Fokin, V. M. (2006). Osnovy energosberezheniya i energoaudita [Basics of energy saving and energy audit]. Moscow, Russia: Mechanical Engineering, 256.

Knyazev, A. O. et al. (1994). Raskhody tepla i topiva na proizvodstvo sakhara: perspektivnye, proektnye, real'nye [Heat and fuel consumption for the production of sugar: promising, project, real]. Sugar of Ukraine, 1, 8-13.

Filonenko, V. M., Priadko, M. O. (2005). Enerhozberezhennia v buriakotsukrovii haluzi. Realnyi stan ta perstpektyvy [Energy saving in buryakotsukrovіy galuzі. The real camp of the perception]. Sugar of Ukraine, 5, 35-38.

Khrystynko, V. I., Shtanheiev, K. O. (2003). Napriamky enerhozberezhennia v tsukrovii promyslovosti Ukrainy [Direct energy savings in Ukraine's industrial branches]. Sugar of Ukraine, 1, 17-19.

Shtanheiev, K. O., Khrystynko, V. I., Vasylenko, T. P., Vasylenko, S. M. (2014). Enerhoekonomichni faktory pidvyshchennia enerhoefektyvnosti tsukrovoi promyslovosti [Energy Factors Factors Energy Efficiency Objectives]. Sugar of Ukraine, 2 (98), 14-17.

Sukhenko, Yu., Miedviedieva, N., Sukhenko, V. (2017). Analysis and choice of coatings for increasing the durability of parts of diffusion units of sugar plants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies: Materials Science, 6/12(90), 27-34. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.119296

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2019-08-08