Проблеми та шляхи підвищення енергоефективності цукрового заводу
DOI:
https://doi.org/10.31548/animal2019.01.011Ключові слова:
енергетичний аудит, виробництво цукру, енергозбереження, раціональне споживання, енергоефективністьАнотація
Бурякове і цукрове виробництво потребує значного споживання енергетичних ресурсів. Раціональне їх використання та необхідність збереження навколишнього середовища обумовлено не тільки вартістю енергетичних ресурсів, а є одним із шляхів підвищення конкурентоспроможності. Розглянуто технологію виготовлення цукру на «Новооржицькому цукровому заводі», на кожному етапі технологічних операцій визначені вхідні ресурси, в тому числі і матеріальні. У статті наводяться результати теоретичного та практичного аналізу за даними енергетичного аудиту цукрового заводу. Проведено аналіз результатів моніторингу споживання і вироблення енергетичних ресурсів за кожним видом. Діагностичне обстеження господарства заводу дозволило визначити області надмірного споживання енергетичних ресурсів та визначити потенціал щодо енергозбереження. Запропоновано заходи й технічні рішення щодо підвищення енергоефективності цукрового заводу. Проведена економічна оцінка технічного рішення щодо заміни пресів і визначено термін його окупності.
Посилання
Levitskiy, Ya. G., Dmitruk, A. P., Chernyakhovskiy I. B., Schutskiy I. V., Krutybich, A. N. (2001). Opyt Chortkovskogo sakharnogo zavoda po snizheniyu raskhoda topiva [Experience Chortkovskogo sugar factory to reduce the consumption of tops]. Sugar of Ukraine, 5, 19-20.
Directive 2012/27/EU of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 on energy efficiency.
Miedviedieva, N. A., Volynets, A. V., Cherevashko, D. I. (2018). Shliakhy pidvyshchennia enerhoefektyvnosti pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti [Ways to improve the energy efficiency of food industry enterprises]. Scientific journal of NULES of Ukraine. Series: Bioresources and Nature Management, 10, 1-2, 124-128. https://doi.org/10.31548/bio2018.01.016
SSTC ISO 50001:2014 (2014). Enerhozberezhennia systemy enerhetychnoho menedzhmentu. Vymohy ta nastanova shchodo vykorystannia [Energy saving system of energy management. Requirements and usage guidelines].
Cherevashko, D. I., Volynets, A. V., Miedviedieva, N. A. (2018). Mekhanizm efektyvnoho vykorystannia enerhetychnykh resursiv [Mechanism for efficient use of energy resources]. Standardization, certification, quality, 1 (108), 58-68.
Coase, R. (1960). The problem of social costs. The Journal of Low and Economics. https://doi.org/10.1086/466560
Prokopenko, O. V. ed. (2014). Ustoychivoerazvitiepredpriyatiya, regiona, obshchestva: innovatsionnyepodkhodykobespecheniyu [Sustainable development of the enterprise, region, society: innovative approaches to ensuring].Polsha: «Drukarnia i Studio Graficzne Omnidium», 474.
Filonenko, V. M. (2000). Enerhozberezhennia ta ekspluatatsiini faktory v tsukrovomu zavodi [Energy saving and exploration factor in a gold factory]. Sugar of Ukraine, 2, 17-19.
Fokin, V. M. (2006). Osnovy energosberezheniya i energoaudita [Basics of energy saving and energy audit]. Moscow, Russia: Mechanical Engineering, 256.
Knyazev, A. O. et al. (1994). Raskhody tepla i topiva na proizvodstvo sakhara: perspektivnye, proektnye, real'nye [Heat and fuel consumption for the production of sugar: promising, project, real]. Sugar of Ukraine, 1, 8-13.
Filonenko, V. M., Priadko, M. O. (2005). Enerhozberezhennia v buriakotsukrovii haluzi. Realnyi stan ta perstpektyvy [Energy saving in buryakotsukrovіy galuzі. The real camp of the perception]. Sugar of Ukraine, 5, 35-38.
Khrystynko, V. I., Shtanheiev, K. O. (2003). Napriamky enerhozberezhennia v tsukrovii promyslovosti Ukrainy [Direct energy savings in Ukraine's industrial branches]. Sugar of Ukraine, 1, 17-19.
Shtanheiev, K. O., Khrystynko, V. I., Vasylenko, T. P., Vasylenko, S. M. (2014). Enerhoekonomichni faktory pidvyshchennia enerhoefektyvnosti tsukrovoi promyslovosti [Energy Factors Factors Energy Efficiency Objectives]. Sugar of Ukraine, 2 (98), 14-17.
Sukhenko, Yu., Miedviedieva, N., Sukhenko, V. (2017). Analysis and choice of coatings for increasing the durability of parts of diffusion units of sugar plants. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies: Materials Science, 6/12(90), 27-34. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2017.119296
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).