INFLUENCE OF GIBERELIN PRIMING ON GROWTH AND CONTENT OF SOLUBLE CARBOHYDRATES IN SEEDLING OF SOFT WHEAT UNDER VERNALIZATION
DOI:
https://doi.org/10.31548/biologiya2018.287.173Анотація
The present study was designed to investigate the influence of gibberellin (GA) priming under vernalization on the growth response, content and fractional composition of soluble carbohydrates in seedlings of 3 varieties of winter wheat - Doridna, Statna and Alians. Modeling different levels of trophic support of the vernalization process and investigating the influence of GA, the following variants were used in the experiments: 1) grains + water (control, optimal trophic support); 2) grains + 10 mg / l GA3, (optimal trophic support); 3) isolated embryos + water (control, lack of trophic support); 4) isolated embryos + 10 mg / l GA3 (lack of trophic support). Vernalization was carried out during 45 days at 4 ° C in Petri dishes on wet filter paper. According to the results, the stimulation of growth processes was identified under the GA effect in all investigated winter wheat varieties. The stimulation occurred as linear growth and biomass accumulation of seedlings, the intensity of which depended on the level of trophic support of these processes. The GA priming in the variant with the lack of trophic support did not significantly stimulate the content of carbohydrates in the varieties Doridna and Statna. It noticeably stimulated the content of carbohydrates in the Alians variety due to changes of oligosaccharides content. The patterns of phytohormonal and trophic regulation of vernalization processes in winter wheat are discussed.
Посилання
Dennis, E., Peacock, W. (2009). Vernalization in cereals. Journal of Biology, 8, (57), 1–4. doi.org/10.1186/jbiol156.
Avksentyeva, O. A., Zhmurko, V. V. (2011). Fiziologiya tsveteniya [Physiology of flowering]. Kharkiv, Ukraine: V.N. Karazin KhNU, 130.
Aoki, N., Scofield, G. N., Wang, X.-D., Offler, C. E., Patrick, J. W., Furbank, R. T. (2006). Pathway of Sugar Transport in Germinating Wheat Seeds. Plant Physiology, 141 (4), 1255–1263. doi: 10.1104/pp.106.082719.
Koch, K. (2004). Sucrose metabolism: regulatory mechanisms and pivotal roles in sugar sensing and plant development. Current Opinion in Plant Biology, 7 (3), 235–246. doi: 10.1016/j.pbi.2004.03.014.
Shang, M., Wang, X., Zhang, J., Qi, X., Ping, A., Hou, L., Xing, G., Li, G. and Li, M. (2017). Genetic Regulation of GA Metabolism during Vernalization, Floral Bud Initiation and Development in Pak Choi (Brassica rapa ssp. Chinensis Makino). Front. Plant Sci., 8, 1533. doi: 10.3389/fpls.2017.01533.
Pearce, S., Vanzetti, L.S., Dubcovsky J. (2013). Exogenous Gibberellins Induce Wheat Spike Development under Short Days Only in the Presence of VERNALIZATION1. Plant Physiology, 163, 1433-1445. doi: 10.1104/pp.113.225854.
Firuzeh, R., Khavari-Nejad, R. A., Najafi, F., Saadatmand, S. (2015). Effect of Gibberellins on Sugar, Protein and Malondialdehyde Contents in Savory Plant (Satureja hortensis L.) under Salt Stress. J. Appl. Environ. Biol. Sci., 5 (7S), 23-29.
Silva Vieira, M. R., Simoes, A. N., Rocha, A. T., Silva, L. Z., Sousa, P. A. (2013). Relationship between gibberellins and carbohydrates in vegetable products. African Journal of Plant Science, 7 (10), 445-447. doi: 10.5897/ajps2013.1054
Ermakov, A. I., Arasimovich, V. V., M. I., Yarosh, N. P. et al ed. (1987). Metody byokhymycheskoho yssledovanyia rastenyi [Methods for the biochemical analysis of plants]. Lenynhrad: Ahropromyzdat, 430 s.
Avksentyeva, O. A., Shulik, V. V. (2017). Doslidzhennya vplyvu kontrastnykh umov trofichnoho zabezpechennya za yarovyzatsiyi na mitotychnu aktyvnist' merystem, rist ta rozvytok ozymoyi pshenytsi [Research of influence of contrasting trophic conditions of vernalization on the mitotic activity of meristems, growth and development of winter wheat]. ScienceRise: Biological Science, 2 (5), 4–9. doi: 10.15587/2519-8025.2017.99664.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).