Розробка рецептури січених напівфабрикатів функціонального призначення на рослинній сировині
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.010Ключові слова:
рослинний білок, соєво-пшеничний текстурат, рослинна олія, м’ясна сировина, фарш, вітаміни, мінерали, січені напівфабрикатиАнотація
Робота виконана з метою визначення складових рецептури січених напівфабрикатів на рослинній основі та його потенційних переваг в порівнянні з м’ясною сировиною. Факторами, які обумовили необхідність виконання дослідження є: 1) наростання дефіцитності м`ясної сировини через швидке зростання чисельності світового населення, яке збільшилося на мільярд осіб менш, ніж за 11 років, а також очікуваним підвищенням рівня споживання ними м`яса; 2) погіршенням екологічного стану планети через високі темпи розвитку тваринництва: за підрахунками, витрати води на вирощування свійських тварин становлять, залежно від регіону світу, 20-70 % наявного ресурсу, а відходи життєдіяльності одної свійської тварини більш, ніж у 150 разів перевищують відповідну кількість в розрахунку на одну людину; 3) є утворення парникових газів, частка яких у світовому об`ємі викидів становить 18 %. В рамках комплексного дослідження виконаний пошук та аналіз спеціалізованих літературних джерел стосовно рослинних інгредієнтів, які можуть бути рекомендованими до використання у фаршевих сумішах на заміну м`ясній сировини. В попередніх публікаціях серії показано, що заміна яловичого м`яса соєво-пшеничним текстуратом дозволяє зберегти товарний вигляд фаршевого продукту та одночасно покращити його базові органолептичні показники якості – смак, запах, консистенцію при суттєво меншому вмісті натрію. В роботі співставлені показники вмісту мінеральної і вітамінної складових у контролі та дослідному фарші і показано, що продукт в розробці містить суттєво більші кількості вітамінів та мікроелементів, особливо селену. Для покращення динаміки засвоєння цього елементу запропоновано збільшити дозування в рецептуру йоду заміною кам`яної солі на морську. Рекомендована до впровадження рецептура включає замість тваринного жиру суміш соняшникової і кокосової олії, використання якої замість чистої соняшникової олії дозволило наблизити співвідношення омега-6 та омега-3 жирних кислот у фарші до рекомендованого дієтологами рівня.
Посилання
Biraben, J-N. (2022). Essai sur l'évolution du nombre des hommes. Population, 34(1), 13–25
Global meat consumption continues to rise. Available at: https://www.ift.org/news-and-publications/news/2020/march/02/global-meat-consumption-continues-to-rise.
Animal agriculture is responsible for 91 % of Amazon destructure. Available at: https://pt-br.facebook.com/TheVeganReview/photos/***http:-cowspiracy-com-***-animal/972656682749304/.
Prichiny otkazatsya ot myasa [The reasons of refusing of consumption of meat]. Available at: https://edaplus.info/vegetarianism/rejection-meat.html.
US National center for environmental publications. Risk Assessment Evaluation for Concentrated Animal Operations. Available at: https://nepis.epa.gov/Exe/ZyNET.exe.
United States Government Accountability Office. (2008). US livestock produces 130 times the poop of humans. Report to Congressional Requesters. Available at: http://www.gao.gov/archive/1999/rc99205.pdf
Fanelli, D. (2007). Meat is murder on the environment. Available at: https://www.newscientist.com/article/mg19526134-500-meat-is-murder-on-the-environment/?ignored=irrelevant
Food and Agricultural Organization: Livestock’s Long Shadow. Environmental Issues and Options. Available at: https://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm.
National standard of Ukraine of DSTU 4437-2005. Milled meat and meat and vegetative semi-finished products. Specifications.
Kushnir, Yu.M., Bal-Prylypko, L.V., Panasiuk, O.G., Leonova, B.I., Manturova, M.S. (2021). Mode of production of frozen vegetative semi-finished product, which contains the soy and wheat texturate, and methylcellulose. Patent of Ukraine for useful model. №151729; declared 25.11.2021; published 07.09.2022, №. 36.
Skurihin I.M. Himicheskij sostav pishevyh produktov [Chemical composition of food products] / I.M. Skurikhin and others (ed.) Book. 1: Reference tables for the content of essential nutrients and the energy value of foods / Pod red. prof., d-ra tehn. nauk I. M. Skurihina, prof., d-ra med. nauk M.N. Volgareva. 2-e izd., pererab. i dop. Moskva: VO «Agropromizdat», 1987. 224 s.
Karaaslan, E.T.O. (2020). The Relationship between Iodine and Selenium Levels with Anxiety and Depression in Patients with Euthyroid Nodular Goiter. Oman Med J. 35 (4), 1651-1656.
National standard of Ukraine of DSTU 4307:2004 Iodinated salt. Specifications.
Pogozheva, A.V., Onishhenko, G.G., Tutel'jan V.A. Zdorovoe pitanie. Rol' BAD [Healthy food. The role of dietary supplements]. M.: GJeOTAR-Media, 2020.
Tsypriian, V. I, Matasar, Sh.T., Slobodkin, V.Sh. Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii [Hygiene food with the basics of nutrition]. Pidruch. u 2-h kn. K.:Medytsyna; 2007.
Wallis, T. (2021). Saturated fatty acid levels increase when making memories. Information of the Queensland Brain Institute (Australia). Available at: https://medicalxpress.com/news/2021-06-saturated-fatty-acid-memories.html
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).