Розробка рецептури січених напівфабрикатів функціонального призначення на рослинній сировині

Автор(и)

  • Yu. M. Kushnir Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0002-6364-8117
  • M. S. Nikolaienko Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.010

Ключові слова:

рослинний білок, соєво-пшеничний текстурат, рослинна олія, м’ясна сировина, фарш, вітаміни, мінерали, січені напівфабрикати

Анотація

Робота виконана з метою визначення складових рецептури  січених напівфабрикатів на рослинній основі та його потенційних переваг в порівнянні з м’ясною сировиною. Факторами, які обумовили необхідність виконання дослідження є: 1) наростання дефіцитності м`ясної сировини через швидке зростання чисельності світового населення, яке збільшилося на мільярд осіб менш, ніж за 11 років, а також очікуваним підвищенням рівня споживання ними м`яса; 2) погіршенням екологічного стану планети через високі темпи розвитку тваринництва: за підрахунками, витрати води на вирощування свійських тварин становлять, залежно від регіону світу, 20-70 % наявного ресурсу, а відходи життєдіяльності одної свійської тварини більш, ніж у 150 разів перевищують відповідну кількість в розрахунку на одну людину; 3) є утворення парникових газів, частка яких у світовому об`ємі викидів становить 18 %. В рамках комплексного дослідження виконаний пошук та аналіз спеціалізованих літературних джерел стосовно рослинних інгредієнтів, які можуть бути рекомендованими до використання у фаршевих сумішах на заміну м`ясній сировини. В попередніх публікаціях серії показано, що заміна яловичого м`яса соєво-пшеничним текстуратом дозволяє зберегти товарний вигляд фаршевого продукту та одночасно покращити його базові органолептичні показники якості – смак, запах, консистенцію при суттєво меншому вмісті натрію. В роботі співставлені показники вмісту мінеральної і вітамінної складових у контролі та дослідному фарші і показано, що продукт в розробці містить суттєво більші кількості вітамінів та мікроелементів, особливо селену. Для покращення динаміки засвоєння цього елементу запропоновано збільшити дозування в рецептуру йоду заміною кам`яної солі на морську. Рекомендована до впровадження рецептура включає замість тваринного жиру суміш соняшникової і кокосової олії, використання якої замість чистої соняшникової олії дозволило наблизити співвідношення омега-6 та омега-3 жирних кислот у фарші до рекомендованого дієтологами рівня.

Посилання

Biraben, J-N. (2022). Essai sur l'évolution du nombre des hommes. Population, 34(1), 13–25

Global meat consumption continues to rise. Available at: https://www.ift.org/news-and-publications/news/2020/march/02/global-meat-consumption-continues-to-rise.

Animal agriculture is responsible for 91 % of Amazon destructure. Available at: https://pt-br.facebook.com/TheVeganReview/photos/***http:-cowspiracy-com-***-animal/972656682749304/.

Prichiny otkazatsya ot myasa [The reasons of refusing of consumption of meat]. Available at: https://edaplus.info/vegetarianism/rejection-meat.html.

US National center for environmental publications. Risk Assessment Evaluation for Concentrated Animal Operations. Available at: https://nepis.epa.gov/Exe/ZyNET.exe.

United States Government Accountability Office. (2008). US livestock produces 130 times the poop of humans. Report to Congressional Requesters. Available at: http://www.gao.gov/archive/1999/rc99205.pdf

Fanelli, D. (2007). Meat is murder on the environment. Available at: https://www.newscientist.com/article/mg19526134-500-meat-is-murder-on-the-environment/?ignored=irrelevant

Food and Agricultural Organization: Livestock’s Long Shadow. Environmental Issues and Options. Available at: https://www.fao.org/3/a0701e/a0701e00.htm.

National standard of Ukraine of DSTU 4437-2005. Milled meat and meat and vegetative semi-finished products. Specifications.

Kushnir, Yu.M., Bal-Prylypko, L.V., Panasiuk, O.G., Leonova, B.I., Manturova, M.S. (2021). Mode of production of frozen vegetative semi-finished product, which contains the soy and wheat texturate, and methylcellulose. Patent of Ukraine for useful model. №151729; declared 25.11.2021; published 07.09.2022, №. 36.

Skurihin I.M. Himicheskij sostav pishevyh produktov [Chemical composition of food products] / I.M. Skurikhin and others (ed.) Book. 1: Reference tables for the content of essential nutrients and the energy value of foods / Pod red. prof., d-ra tehn. nauk I. M. Skurihina, prof., d-ra med. nauk M.N. Volgareva. 2-e izd., pererab. i dop. Moskva: VO «Agropromizdat», 1987. 224 s.

Karaaslan, E.T.O. (2020). The Relationship between Iodine and Selenium Levels with Anxiety and Depression in Patients with Euthyroid Nodular Goiter. Oman Med J. 35 (4), 1651-1656.

National standard of Ukraine of DSTU 4307:2004 Iodinated salt. Specifications.

Pogozheva, A.V., Onishhenko, G.G., Tutel'jan V.A. Zdorovoe pitanie. Rol' BAD [Healthy food. The role of dietary supplements]. M.: GJeOTAR-Media, 2020.

Tsypriian, V. I, Matasar, Sh.T., Slobodkin, V.Sh. Hihiiena kharchuvannia z osnovamy nutrytsiolohii [Hygiene food with the basics of nutrition]. Pidruch. u 2-h kn. K.:Medytsyna; 2007.

Wallis, T. (2021). Saturated fatty acid levels increase when making memories. Information of the Queensland Brain Institute (Australia). Available at: https://medicalxpress.com/news/2021-06-saturated-fatty-acid-memories.html

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-28

Номер

Розділ

Харчові Технології